De Vries blog
Geplaatst op 18 april 2025 door G. Joval
We bespreken het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie. Beide isolatiemethoden worden veel toegepast om de isolatie van de woning te verbeteren, maar ze werken op een andere manier en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. We lichten de werking van gevelisolatie en spouwmuurisolatie toe en geven tips over wanneer je het beste voor een van beide kunt kiezen. Tevens behandelen we de rol van binnenmuurisolatie als aanvullend alternatief.
Gevel- en spouwmuurisolatie zijn beide vormen van muurisolatie, maar er is een duidelijk verschil tussen beide methodes. Gevelisolatie wordt aangebracht aan de buitenkant van de gevel. Hierdoor wordt de buitenmuur van jouw woning wordt voorzien van een extra isolatielaag. Dit helpt om warmteverlies via de gevel te beperken en voorkomt koudebruggen die leiden tot condensatie en vochtproblemen. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouw (de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur) aangebracht. Wanneer een spouw aanwezig is, is spouwmuurisolatie vaak de meest efficiënte methode om de isolatiewaarde van de woning te verhogen.
Gevelisolatie houdt in dat een isolatielaag aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van isolatiemateriaal dat direct op de buitengevel wordt bevestigd. Vervolgens wordt er gevelbekleding, zoals steenstrips of nieuwe gevelbekleding, over de isolatie aangebracht. Deze methode zorgt voor een uniforme isolatielaag over de gehele gevel en kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van het warmteverlies via de gevel.
Spouwmuurisolatie richt zich op het isoleren van de spouwmuur, de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van jouw woning. Hierbij wordt isolatiemateriaal, zoals schuim of korrels, in de spouw gespoten of ingeblazen. Deze methode is ideaal voor huizen met een bestaande spouw, omdat het de bestaande structuur benut zonder dat er ingrijpende aanpassingen nodig zijn. Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het relatief snel en efficiënt uitgevoerd kan worden, waardoor de woning vaak binnen korte tijd een hoge isolatiewaarde bereikt. Bovendien zorgt deze techniek ervoor dat de kans op koudebruggen en condensatie, die kunnen leiden tot vochtproblemen, aanzienlijk wordt verminderd.
Als je meer te weten wilt komen over koudebruggen en hoe je ze kunt voorkomen lees ons blog hier.
Kenmerk: | Spouwmuurisolatie | Gevelisolatie | Binnenmuurisolatie |
Locatie | Spouw tussen binnen- en buitenmuur | Buitenkant van de gevel | Binnenkant van de muurmuur |
Energiebesparing | Tot 30% (lagere Rd-waarde) | Tot 30% (hogere Rc-waarde) | Beperkt (risico op koudebruggen) |
Kosten | In veel gevallen zijn de kosten het laagst van de drie (Gemiddeld tussen de €15 en €30 per vierkante meter) | In de meeste gevallen zijn de kosten bij gevelisolatie het hoogst (afhankelijk van afwerking) | Gemiddeld |
Beste voor | Woningen met een spouw | Energiezuinige renovatie | Historische panden of beperkte renovatie |
Voordelen | Snel, weinig ruimteverlies, kostenefficiënt | Hoge isolatiewaarde, esthetische verbetering | Behoudt gevel, geschikt voor monumenten |
Nadelen | Niet mogelijk zonder spouw | Hogere kosten, vergunning nodig | Ruimteverlies, condensatierisico |
Toelichting:
Niet elke woning is automatisch geschikt voor spouwmuurisolatie. Allereerst moet er een spouw aanwezig zijn in de muur. Bij oudere woningen of huizen zonder spouw is gevelisolatie vaak de aangewezen keuze. Daarnaast moeten de spouwmuren vrij zijn van structurele gebreken en moet er rekening worden gehouden met de opbouw van de muur. Voor woningen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 kan het soms lastiger zijn om spouwmuurisolatie toe te passen, omdat de constructie van de muren kan afwijken van modernere bouwstijlen.
Het isoleren van de gevel is met name geschikt wanneer er geen spouw aanwezig is, of wanneer de spouw niet geschikt is voor isolatie. Gevelisolatie biedt een oplossing door isolatie aan de buitenkant van de gevel aan te brengen, waardoor de gehele buitenmuur wordt verbeterd. Dit is vooral effectief bij renovaties of bij oudere woningen, waar binnenisolatie of spouwmuurisolatie niet haalbaar is. Daarnaast helpt gevelisolatie om de buitenkant van de gevel te beschermen tegen weersinvloeden en kan het de esthetiek van de woning verbeteren.
Het bepalen of jouw woning spouwmuren heeft is de eerste stap bij het kiezen van de juiste isolatiemethode. Vaak kun je dit afleiden uit de bouwtekening van de woning of door een bouwkundige keuring. Indien er een spouw aanwezig is, kan spouwmuurisolatie een uitstekende manier zijn om de isolatiewaarde van de woning te verhogen. Bij twijfel is het raadzaam om een specialist in te schakelen die kan adviseren over de meest efficiënte isolatiemethode, of dat nu spouwmuurisolatie of gevelisolatie betreft.
De kosten van muurisolatie variëren afhankelijk van de gekozen methode en de specifieke situatie van de woning. Over het algemeen zijn de kosten voor spouwmuurisolatie lager dan voor gevelisolatie, omdat de uitvoering minder ingrijpend is. Bij gevelisolatie komen er vaak bijkomende kosten voor de nieuwe gevelbekleding en eventuele structurele aanpassingen. Het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen van beide methodes af te wegen. Veel isolatiematerialen worden tegenwoordig gecombineerd met een hoge isolatiewaarde, dit kan op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.
Bezoek onze uitgebreide kostenpagina voor spouwmuurisolatie voor meer informatie en een kostenoverzicht.
Ja, er zijn diverse subsidies beschikbaar voor zowel gevelisolatie als spouwmuurisolatie. De overheid stimuleert huiseigenaren om te investeren in betere isolatie en energiezuinige oplossingen. Door te isoleren met moderne isolatiematerialen kun je niet alleen besparen op je energiekosten, maar ook in aanmerking komen voor subsidies. Dit maakt de investering in muurisolatie aantrekkelijker en helpt om de terugverdientijd te verkorten.
Met de landelijke ISDE regeling kun je bijvoorbeeld ook extra subsidie krijgen wanneer je muurisolatie combineert met één van onze andere isolatie diensten: dakisolatie, vloerisolatie of bodemisolatie!
Neem een kijkje op deze pagina waar alles uitgebreid uitgelegd wordt!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor gevelisolatie en spouwmuurisolatie? Dan helpen we je graag verder en kijken samen met jou naar wat de beste oplossing is voor jouw woning? Neem contact op met onze specialisten voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken en dragen bij aan een energiezuinige, comfortabele en duurzame woning. Ontdek alle voordelen en nadelen van beide isolatiemethodes en laat ons je adviseren over de meest efficiënte isolatielaag voor jouw woning.
Over de auteur
18 april 2025 door G. Joval
16 april 2025 door G. Joval
14 april 2025 door G. Joval
11 april 2025 door G. Joval
9 april 2025 door G. Joval
Gerelateerde artikelen
Geplaatst op 4 april 2025 door G. Joval
Heb je ooit nagedacht over hoe je jouw woning optimaal kunt isoleren zodat het niet alleen energiezuiniger wordt, maar ook een warm en stil huis oplevert? Dan is glaswol isolatie wellicht de …
Geplaatst op 2 april 2025 door G. Joval
De kosten van spouwmuurisolatie vormen een belangrijk onderwerp voor iedereen die zijn woning wil isoleren. Als je je spouwmuur opnieuw isoleert, kun je flink besparen op energiekosten. In 2025 …
Geplaatst op 31 maart 2025 door G. Joval
RC-waarde is een cruciale maatstaf als het gaat om isoleren. Als je de isolatiewaarde van jouw woning wilt maximaliseren, is het essentieel om te weten wat de RC-waarde is en hoe je deze kunt …
Laat je gegevens achter en we gaan direct aan de slag met jouw offerte!
Advies over een specifieke oplossing? Geef dit aan in de afspraak, dan koppelen we je direct aan de juiste adviseur.
Ontdek welk isolatiemateriaal het beste past bij jouw woning!