De Vries blog
Geplaatst op 9 april 2025 door G. Joval
De aangekondigde stop van de salderingsregeling per 1 januari 2027 brengt een hoop emoties en vragen met zich mee voor iedereen die al jarenlang met zonnepanelen energie opwekt. Als eigenaar van zonnepanelen ben je wellicht al vertrouwd met de manier waarop de salderingsregeling werkt en de financiële voordelen die je dankzij salderen kunt behalen. Wij bespreken de werking van de salderingsregeling, de impact van de afschaffing van de salderingsregeling en gaan dieper in op wat er verandert vanaf 2027.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hiervan wordt een deel direct gebruikt door apparaten in huis, zoals verlichting of huishoudelijke apparatuur. De overtollige stroom die je niet direct verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waar het door anderen kan worden gebruikt. Dit proces staat bekend als terugleveren.
Dankzij de salderingsregeling kun je de opgewekte stroom die je teruglevert verrekenen met de stroom die je van het net afneemt. Dit betekent dat je alleen betaalt voor het verschil tussen wat je verbruikt en wat je opwekt. Het elektriciteitsnet fungeert daarbij als een soort batterij of opslagplek. Wanneer je meer stroom opwekt dan je nodig hebt lever je het overschot aan het net. Tegelijkertijd op momenten dat je meer stroom nodig hebt dan je zonnepanelen opwekken haal je stroom van het net. Zo profiteer je optimaal van de energie die jouw zonnepanelen produceren.
De salderingsregeling stopt nu met ingang van 1 januari 2027. De eerste kamer keurde de beëindiging van de salderingsregeling goed en er wordt in 2025 al nagedacht over de gevolgen voor mensen zonder zonnepanelen. De afschaffing van de salderingsregeling betekent een einde van het voordelige salderen en een verandering in de manier waarop huishoudens met zonnepanelen de opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Energieleveranciers passen hun energiecontracten aan en hanteren vanaf 1 januari 2027 een nieuw systeem. Hierbij wordt een terugleververgoeding gegeven in plaats van directe verrekening. Dit houdt in dat het tarief per kwh en de vergoeding voor terugleveren lager zullen uitvallen en dat er terugleverkosten in rekening worden gebracht.
Tot 2027 kunnen eigenaren van zonnepanelen nog salderen zoals ze gewend zijn. Dit betekent dat de opgewekte kwh wordt verrekend met je eigen verbruik en dat je met het overschot direct stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. De salderingsregeling zal per 1 januari 2027 formeel worden beëindigd.
Eigenaren van zonnepanelen kunnen vanaf 1 januari 2027 niet meer direct salderen. Zij krijgen wel een vergoeding voor de teruggeleverde stroom aan het net. Dit betekent dat het tarief voor terugleveren stroom lager zal zijn dan de huidige salderingsregeling. Hoewel de terugleververgoeding zonnepanelen nog steeds een financiële stimulans biedt, zal het verrekenen met de stroom niet meer op dezelfde wijze plaatsvinden. Energieleveranciers passen hun energiecontracten aan en rekenen terugleverkosten, waardoor het rendement op de investering in zonnepanelen kan veranderen. De overgang van salderen naar een vergoeding voor teruglevering vraagt om een andere strategie in het beheren van je eigen verbruik en het optimaliseren van de terugverdientijd van zonnepanelen.
Tot 2030 moeten energieleveranciers zonnepaneeleigenaren een vergoeding bieden van minimaal 50% van het kale leveringstarief voor teruggeleverde stroom. Dit tarief is exclusief belastingen en toeslagen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet erop toe dat deze vergoeding eerlijk blijft en voldoet aan de wettelijke eisen
Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt wordt de door jou opgewekte elektriciteit die je niet direct gebruikt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruglevering wordt in rekening gebracht via een energiecontract met een energieleverancier. Bij terugleveren aan het net wordt er per kwh een vast tarief gehanteerd, waarbij de terugleververgoeding afhankelijk is van het eigen verbruik en het overschot. De energieleveranciers bepalen dit tarief op basis van de terugleverkosten en de energiebelasting. Op deze manier wordt de teruglevering van opgewekte stroom deels verrekend en deels betaald volgens de nieuwe voorwaarden. Het systeem is zodanig ingericht dat de elektriciteit terugleveren op een efficiënte wijze gebeurt, wat voor zowel mensen met zonnepanelen als mensen zonder zonnepanelen voordelig kan zijn als zij investeren in zonnepanelen.
Ben je benieuwd of het nog rendabel is om te investeren in zonnepanelen nu de salderingsregeling stopt? Ondanks dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 ingrijpend verandert, zijn zonnepanelen voor veel huishoudens nog steeds een slimme investering. De aanschaf van zonnepanelen en een energiecontract met een dynamisch energiecontract kan je helpen optimaal te profiteren van de opgewekte elektriciteit. Het is belangrijk te kijken naar het eigen verbruik en de terugverdientijd van zonnepanelen, zeker nu energieleveranciers hun tarieven herzien. Klanten met zonnepanelen merken dat een investering in zonnepanelen op je dak niet alleen bijdraagt aan een duurzaam elektriciteitsnet, maar ook financiële voordelen biedt. Zelfs als het systeem van salderen verandert. Denk erover na of je vanaf 2027 kunt rekenen op een passende terugleververgoeding. Daarnaast is het belangrijk om de tarieven per kwh van verschillende leveranciers te vergelijken.
Ben je er nog niet over uit en heb je vragen over de aanschaf van zonnepanelen? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor een vrijblijvend advies. Of vraag direct een offerte aan. Zo ben je er zeker van dat jouw woning klaar is voor de toekomst. Maak je woning energiezuiniger en bespaar op je kosten!
Over de auteur
11 april 2025 door G. Joval
9 april 2025 door G. Joval
7 april 2025 door G. Joval
4 april 2025 door G. Joval
2 april 2025 door G. Joval
Gerelateerde artikelen
Geplaatst op 14 maart 2025 door Arjo Blom
Polyurethaanschuim, beter bekend als PUR, wordt al jaren gebruikt als isolatiemateriaal vanwege de hoge isolatiewaarde en naadloze afdichting. Maar ondanks de voordelen zijn er ook risico’s en …
Geplaatst op 7 maart 2025 door Roemer
Goed nieuws voor huiseigenaren en isolatiebedrijven: de eDNA-methode is nu officieel erkend als betrouwbare methode om spouwmuren te isoleren zonder tijdrovend ecologisch onderzoek! Dankzij een …
Geplaatst op 4 maart 2025 door Arjo Blom
Goed nieuws voor huiseigenaren in Lelystad, de gemeente heeft de inkomensgrens voor de isolatiesubsidie verhoogd! Waar eerder alleen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum …
Laat je gegevens achter en we gaan direct aan de slag met jouw offerte!
Advies over een specifieke oplossing? Geef dit aan in de afspraak, dan koppelen we je direct aan de juiste adviseur.
Ontdek welk isolatiemateriaal het beste past bij jouw woning!