De Vries blog
Geplaatst op 21 april 2025 door G. Joval
Het aanvragen van een energielabel is essentieel voor elke woning. In Nederland is het opgeven van een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur. Een geldig energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van jouw woning en laat zien hoe energiezuinig een huis is. We leggen simpel uit wat een energielabel inhoudt, wat er op staat en hoe je als huiseigenaar een energielabel kunt aanvragen. We geven je ook tips om je energielabel te verbeteren door middel van isolatie, zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen.
Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van jouw woning. Dit label loopt van A (zeer energiezuinig) tot en met G. Het helpt je niet alleen de waarde van jouw woning te bepalen, maar geeft potentiële kopers of huurders duidelijkheid over de energiezuinigheid.
Tot en met 13 december 2020 was het nog mogelijk om met de oude bepalingsmethode energielabels op te stellen. Als je nog in het bezit bent van een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI) dan blijft deze gewoon 10 jaar geldig. Op dat energielabel staat dan ook tot welke datum die geldig is.
Op het energielabel vind je diverse gegevens, waaronder:
Een goed energielabel kan de waarde van jouw woning verhogen en het aantrekkelijker maken voor kopers of huurders. Tevens kan een energiezuinige woning in de praktijk leiden tot een lagere energierekening. Een definitief energielabel is gecertificeerd en geeft jou als huiseigenaar duidelijk inzicht in de huidige staat van jouw woning. Daarnaast legt het energielabel vast of er aanvullende verbeteringen nodig zijn om jouw woning energiezuiniger te maken.
Wil je jouw energielabel verbeteren? Dan zijn er diverse energiebesparende maatregelen beschikbaar:
Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan:
Via het platform Centraal Register Techniek vind je een EP-adviseur bij jou in de buurt. Vul je postcode in en het vergelijken van adviseurs kan beginnen.
Nadat je een energieadviseur hebt gekozen, ontvang je een offerte met de kosten en afspraken. Zorg dat deze offerte duidelijk is over de prijs, inspectiedatum en benodigde documenten. Bevestig hierna de offerte en plan een afspraak in met de EP-adviseur.
De adviseur komt langs om cruciale details te beoordelen:
Verzamel vooraf documenten zoals isolatierapporten of facturen van andere uitgevoerde maatregelen, dit maakt de inspectie efficiënter. De inspectie duurt zo’n 1 à 2 uur. Je bent verplicht om hierbij aanwezig te zijn.
Na de inspectie verwerkt de adviseur de data en ontvang je binnen enkele dagen je energielabel (A+++ tot G). Na grote renovaties is een herziening altijd verstandig. Een groener label kan de verkoopwaarde verhogen en geeft toegang tot subsidies voor verdere verduurzaming.
De prijs hangt af van je woningtype en complexiteit:
Een geldig energielabel is wettelijk verplicht en biedt transparantie over de energieprestatie. Dit geldt ook voor oudere woningen, alhoewel er uitzonderingen kunnen zijn bij bepaalde monumentale panden of gebouwen met een speciaal karakter. In onderstaande situaties is een energielabel niet nodig:
Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.
Ben je benieuwd naar jouw energielabel en de mogelijkheden om energiezuiniger te worden? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken en dragen bij aan een energiezuinige, comfortabele en duurzame woning. Neem contact op met een van onze specialisten voor een gratis en vrijblijvend advies of vraag direct een offerte aan. Zo ben je er zeker van dat jouw woning klaar is voor de toekomst. Maak je woning energiezuiniger en bespaar op je kosten!
Over de auteur
23 april 2025 door G. Joval
21 april 2025 door G. Joval
18 april 2025 door G. Joval
16 april 2025 door G. Joval
14 april 2025 door G. Joval
Gerelateerde artikelen
Geplaatst op 20 december 2024 door Youri Klijssen
Benieuwd naar de invloed die isolatie heeft op je energielabel? Isolatie speelt een cruciale rol in het energieverbruik van een woning. Het verbeteren van het energielabel van een woning kan niet …
Geplaatst op 7 december 2024 door Youri Klijssen
Isoleren is niet alleen goed voor het milieu, het heeft ook een directe invloed op je energierekening. Maar hoeveel kun je precies besparen door te investeren in isolatie? De besparingen kunnen …
Geplaatst op 23 april 2025 door G. Joval
Veel huiseigenaren staan voor de keuze: cellulose isolatie of inblaaswol? Beide isolatiematerialen worden veel gebruikt voor thermische en geluidsisolatie, maar welk materiaal past het beste bij …
Laat je gegevens achter en we gaan direct aan de slag met jouw offerte!
Advies over een specifieke oplossing? Geef dit aan in de afspraak, dan koppelen we je direct aan de juiste adviseur.
Ontdek welk isolatiemateriaal het beste past bij jouw woning!